Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
[...] tego, że wegetarianin (a zwłaszcza weganin) może/powinien zjadać nieco więcej najbardziej sycącego makroskładnika, czyli białka. Innym powodem może być również większa ilość zjadanego błonnika niż ma to miejsce w przypadku diety zawierającej duży udział produktów ze świata zwierzęcego. To przecież warzywa i owoce oraz nasiona/zboża [...]
Mimo wielu narzekań, jako społeczeństwo, żyjemy coraz dłużej. Światowa Organizacja Zdrowia odnotowała, że od roku 2000 długość życia wydłużyła się aż o pięć lat! Nie mam tutaj na myśli krajów, gdzie opieka zdrowotna jest na niskim poziomie i tam nawet niewielka poprawa, w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe [...]
[...] tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy były karmione dietą dostarczającą 20% lub 52% energii z białka przez 24 tygodnie, ograniczono ilość węglowodanów, zastępując je proteinami. Białko wyparło równoważną ilość skrobi pszennej. Wyniki: dieta wysokobiałkowa nie zmieniła kontroli glikemii ani masy ciała po [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
[...] Z badań jasno wynika, że częstotliwość posiłków nie ma znaczenia w procesie utraty tkanki tłuszczowej, wpływu na TEF (efekt termiczny pożywienia) czy na BMR. To nie ilość, a kaloryczność i jakość pożywienia ma największe znaczenie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki i zdrowia. Jedzenie powinno być przyjemnym aspektem dbania o sylwetkę i [...]
[...] białkowych, ketogenicznych oraz innych dietach bogatych w mięso, jaja, białko serwatkowe, nabiał. Co nie oznacza, że ograniczenie tych produktów jest rozwiązaniem. Nadmierna ilość produktów zbożowych również zwiększa ryzyko zaburzeń gospodarki kwasowo-zasadowej - ze względu na wysoką zawartość substancji antyżywieniowych, które utrudniają [...]
[...] w formie szwedzkiego stołu oraz tzw. bary mleczne. W restauracjach tych zazwyczaj mamy możliwość skomponowania własnego posiłku, dzięki czemu możemy dobrać odpowiednią ilość poszczególnych składników oraz często jest podana waga porcji - co w dużym stopniu ułatwia podliczenie bilansu zarówno kalorycznego, jak i makroskładników. Wybór dania [...]
Regeneracja jest nieodzownym elementem naszego nie tylko życia. Bez odpowiedniej regeneracji nasz organizm może doświadczać różnych zaburzeń, czasem prowadzących nawet do śmierci. Odpowiedni wypoczynek jest potrzebny tak naprawdę każdemu z nas, jednak dużo większe zapotrzebowanie na regenerację mają osoby trenujące oraz pracujące fizycznie. [...]
Kolacja jedzona najpóźniej o godz. 18:00 urosła niemalże do niepodważalnego faktu i zasady niezbędnej podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Czy rzeczywiście prawdą jest, że jedzenie przed snem wpłynie na zyskanie dodatkowych kilogramów? Przykładowa kolacja sałatka z tuńczykiem i ryżem basmati chleb żytni razowy z mozzarellą duszone warzywa z [...]
[...] ukazały się w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition. Ile powinniśmy więc docelowo przyjmować białka? Obecnie wszelkie badania pokazują, że ilość protein rzędu 1,5-2g na 1kg masy ciała są ilością optymalną, aby budować masę mięśniową. Jednak, co się dzieje, gdy tych protein dostarczamy więcej? Czy tyjemy? Czy [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
[...] dodatni) objawy nadal nie ustępują. Dlatego też przede wszystkim obserwować swoje objawy, dobrze jest notować, po jakiej potrawie źle się czujemy, dzięki temu zawęża się nam ilość możliwych nietolerowanych pokarmów. Ponadto ważne jest znalezienie dobrego lekarza i dietetyka, który pomoże nam zbilansować dietę, tak aby była dla nas odżywcza i [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Zapewne większość z Was wie już doskonale, że jeśli planujecie poprawić wygląd swojej sylwetki, powinniście wprowadzić w życie plan dietetyczny, który będzie zakładał większe wydatkowanie energii, niż jej spożycie. Podsumowanie Mam nadzieję, że w tym krótkim i prostym artykule rozwiałem, choć część Waszych wątpliwości. Oczywiście, jeśli macie [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]
[...] nawet przez kilka dni po zawale (jest to kinaza specyficzna dla mięśnia sercowego). Ciężki trening również powoduje uwalnianie mioglobiny do krążenia (krwi). Duża ilość mioglobiny może uszkodzić nerki, które filtrują krew. Kinaza kreatynowa (CK) - podniesienie jej stężenia może być oznaką rabdomiolizy (rozpadu mięśni szkieletowych, [...]
[...] surowej żywności wierzą, że proces podgrzewania niszczy składniki odżywcze i naturalne enzymy znajdujące się w pożywieniu. Nauka tego jednak nie popiera. Gotowanie zmniejsza ilość/wartość niektórych składników odżywczych, ale innych zwiększa. Proces ten niszczy też szkodliwe bakterie i inne niepożądane związki. Enzymy Tak, to prawda, że wysoka [...]